Autoverzekering
In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Dat staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Deze wet verplicht ook eigenaren van andere motorrijtuigen (motor en bromfiets) om zich te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die u met uw auto veroorzaakt. Daarnaast kunt u ook uw auto zelf (het casco) verzekeren tegen schade.
Een autoverzekering is met name bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken. Als u een ongeluk veroorzaakt, kunt u daarvoor aansprakelijk zijn en moet u de schade vergoeden. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als er niet alleen sprake is van materiële schade (blikschade), maar ook van letselschade. Niet zo gek dus dat u zich verplicht moet verzekeren. Als er schade aan uw voortuig wordt veroorzaakt door een ander krijgt u bij ons altijd gratis schadeverhaalservice, welke dekking u ook heeft.
Grofweg bestaat de autoverzekering uit een aantal delen:
- De wettelijke aansprakelijkheid (WA) is verplicht en dekt de financiële gevolgen als u aansprakelijk bent. Eventuele schade aan uw eigen voertuig is niet gedekt.
- Als u kiest voor WA met beperkt casco (ook wel WA+), dan krijgt u de schade aan uw eigen voertuig alleen vergoed als die is veroorzaakt door storm, brand of bliksem. Ook diefstal en ruitbreuk is in dit geval gedekt.
- WA met volledig casco is de meest uitgebreide vorm. Dan bent u ook verzekerd voor schade die u zelf veroorzaakt aan uw auto. Deze vorm wordt daarom ook wel all risk genoemd.
Hoewel de autoverzekering verplicht is, is er genoeg te kiezen. Alleen de minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Verzekeraars verschillen onderling behoorlijk in de voorwaarden en de premiehoogte. Daarom is het altijd goed om eerst te vergelijken voordat u een verzekering afsluit. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, uw leeftijd en het aantal kilometers dat u rijdt. Ook speelt mee hoeveel schadevrije jaren u hebt. Deze bepalen de korting die u krijgt. Verzekeraars noemen dat no-claimkorting. Via een bonus-malusstelsel kunt u die korting opbouwen en bij personenauto’s kan dat flink oplopen, tot wel tachtig procent.